Benodigde module: Autoverkoop


Onder de kop verkoop vind je ook autofacturatie. Hierin kun je een factuur maken voor de te verkopen auto en indien van toepassing een inruilauto aangeven.

Wanneer je de Autofacturatie ingaat krijg je de vraag voor wie je de factuur wilt maken: een bestaande klant, of een passant. Indien het om een nieuwe klant gaat die je wel wilt opslaan in het systeem, typ je (een gedeelte van) de naam van de nieuwe klant in en zal het systeem aangeven dat de klant niet gevonden is en of je hem wilt aanmaken.

Wanneer je geen verkoopprijs invult bij de geselecteerde te verkopen auto, kun je later het totaalbedrag van de factuur invullen bij het totaalbedrag. AutomaaT GO rekent nu automatisch de verkoopprijs van de auto terug. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een totaal, netto, verkoopprijs met de koper afgesproken hebt. (Bijvoorbeeld: Klant koopt auto A in, ruilt auto B in, laat onder auto A nog een nieuwe uitlaat zetten voor bedrag X. Totaalbedrag voor de factuur €20.000 afgesproken. Het programma rekent nu terug wat de verkoopauto uiteindelijk zou moeten kosten om op het afgesproken totaalbedrag uit te komen.)

Wanneer je een BTW-auto verkoopt wordt de huidige BPM automatisch berekend vanaf de BPM nieuwwaarde en de boekdatum.


Knoppen

Inruilauto

Door op de knop inruilauto te klikken kun je de auto kiezen die wordt ingeruild door de klant. AutomaaT GO pakt hierbij de al bekende gegevens van de auto. Verder kun je de afgesproken inruilprijs invoeren. Let op: De kilometerstand van de ingekochte auto moet groter zijn dan 100, de ingekochte auto is namelijk een marge-auto daar een particulier geen BTW mag rekenen. Een auto met kilometerstand onder de 100 wordt gezien als een nieuwe auto en dus een BTW-auto.


Artikel

Met de knop [artikel] kun je nog extra artikelen toevoegen aan de autofactuur. Deze knop kun je gebruiken voor zowel artikelen die bekend zijn in je systeem als vreemde artikelen.


Tekstregel

Met de knop tekstregel kun je je een tekstregel toevoegen. Hier kun je een bedrag aanhangen, maar dat hoeft niet.


Importeren

Via de knop importeren kun je een vorige factuur importeren of een compleet opgestelde tekst.


Bewerken

Met deze knop kun je een geselecteerde regel bewerken.

Regels deleten kun je door op de gewenste regel te gaan staan en op [del] op je toetsenbord te drukken.


Afronden

Wanneer de autofactuur klaar is klik je op de knop afronden. 

Vervolgens komt de inkoopverklaring (in het geval van een particulier) uit de printer.


Auto exporteren

Wil je een auto exporteren naar het buitenland? Zorg er dan voor dat bij de klant of het bedrijf waar je aan factureert het land staat ingevuld.

Binnen een EU-land moet bij een particulier wel de BTW worden berekend, dit doet het systeem automatisch. Buiten de EU is er geen BTW-verplichting. Bij een buitenlands bedrijf wordt, zowel binnen als buiten EU, geen BTW berekend. Hiervoor moet bij het bedrijf het juiste land worden gekozen EN zijn BTW-nummer zijn ingevoerd. De factuur wordt later in de ICL lijst (Intracommunautaire leveringen) opgenomen, welke periodiek aan de belastingdienst dient te wordt doorgegeven.


Leges berekenen

Wil je altijd leges berekenen bij een te verkopen auto? Zet dit dan aan in de boekhoudkundige instellingen bij rekeningschema instellen. Zie: http://wiki.automaat.online/wiki/Rekeningschema_instellen Wil je alleen bij deze specifieke factuur leges berekenen, dan heb je onderin je scherm tussen de kolom met totalen het vak 'leges' staan. Hier vul je het leges-bedrag in. Een leges-bedrag bevat geen BTW, omdat dit onder de categorie 0% BTW valt voor de belastingdienst.


Na het factureren van een auto

De verkochte auto wordt uit de autovoorraad gehaald, (er kan geen auto worden gefactureerd, die niet in de autovoorraad is opgenomen) en eventuele ingekochte auto(‘s) wordt ook weer automatisch in de autovoorraad geplaatst.

Is het in te ruilen kenteken nog niet bekend in AutomaaT GO dan moet dit eerst worden ingevoerd. Dit kan in het zelfde scherm. Als datum deel-1 onbekend en de verkochte auto geen margeauto is, dan wordt hier ook naar gevraagd in verband met de BPM-berekening. Hierna wordt bij een BTW-auto altijd om het huidige BPM-bedrag gevraagd; als voorstel wordt dit automatisch berekend vanuit de nieuwwaarde BPM.


Veelgestelde vragen

  • Ik verkoop een bedrijfswagen, maar het programma rekent BPM
    • Je kunt bij de auto aanvinken dat het een bedrijfsauto is. Het programma zal dan geen BPM rekenen. Eventueel kun je in het verkoopscherm van de auto het veld BPM Nieuwwaarde op 0 zetten.
  • Ik ruil een auto in, maar het programma zet dit verkeerd als marge/BTW-auto neer
    • Controleer bij de klantgegevens of de klantsoort goed staat. Als deze als particulier staat dan zal het bedrijf van de inruilauto een een margevoertuig maken. Als deze op bedrijf staat zal het programma hem classificeren als BTW-auto.