Introductie

Auto's aan de voorraad toevoegen kan op twee manieren. De auto kan worden ingekocht door hem direct in de voorraadlijst toe te voegen. Ook is het mogelijk direct een auto in te ruilen op een Autofactuur.


Auto toevoegen

Het inkopen van een voorraadauto gaat voor het invoeren van de auto in de autovoorraadlijst. Hiervoor ga je in het menu naar 'Verkoop' -> 'Voorraadlijst'.

In de lijst klik je op 'Nieuw'. Vervolgens voer je de gegevens in voor zover deze bekend zijn. Belangrijk hierbij is de kilometerstand. Een kilometerstand onder de 100 betekend dat het een nieuwe auto betreft. Boven de 100 is een gebruikte auto.

Klik op Opslaan om het voertuig op te slaan. Hierna zal het programma vragen om de inkoopgegevens.


Inkoopgegevens invoeren

In dit scherm vult u in van welke relatie u het voertuig gekocht heeft. Let op: Als je een rekening ontvangt dan geef je aan dat het een leverancier is. Als je zelf een (inkoop)factuur wilt genereren, dan selecteer je Klant of Passant.


Indien dit een klant is (die als particulier ingesteld is) dan zal het programma automatisch invullen dat het een marge-voertuig betreft. Anders heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen een marge- of een btw-voertuig.

Vervolgens vult u de inkoopgegevens zoals datum, kilometerstand en inkoopprijs in.

Indien het een BTW-auto betreft kunt u achter de inkoopprijs selecteren welke prijs u heeft ingevuld. Indien hier iets anders dan 'netto' geselecteerd wordt, zal het programma de prijs terugrekenen naar netto.


TekstUitleg
nettoHet ingevoerde bedrag is het netto bedrag (zonder BTW en BPM)
BTWHet ingevoerde bedrag bevat BTW. Het programma zal de BTW hieruit halen.
BTW + BPMHet ingevoerde bedrag bevat BTW en BPM. Het programma zal de BTW en BPM hieruit halen.


Vervolgens kunt u aanvinken of de auto ook ingeboekt dient te worden. Als u dat aanvinkt zal AutomaaT GO (bij een klant) automatisch een inkoopfactuur maken. Wanneer er een leverancier gekozen is zal deze als rekening worden ingeboekt.


Verschil inkoopprijs en voorraadwaarde

Soms kan de voorraadwaarde van een voertuig anders zijn dan de inkoopprijs. Dit gebeurt vooral wanneer er een afschrijving op is geweest. De inkoopprijs is de prijs waarvoor het voertuig origineel is ingekocht. De voorraadwaarde is de waarde waarvoor het voertuig nu in de boekhouding staat.


Inkopen vanuit het buitenland met BPM

Een auto inkopen vanuit het buitenland gaat op dezelfde manier als hierboven, alleen kies je als soort voor 'Marge EU' of 'BTW EU'. 

Vervolgens kun je ook een BPM-bedrag invullen. Let op: Dit bedrag wordt niet automatisch ingeboekt. Dat komt omdat je hier een aparte rekening voor ontvangt van de Belastingdienst/Douane. Deze rekening dien je apart in te boeken op je Voorraad BPM of Inkoop BPM-rekening. Indien je de boekhouding van AutomaaT GO gebruikt dan kun je de ingeboekte regel ook koppelen aan het voertuig.